vector grafika vektory animagraf ako robit

Vektorová grafika: Ako funguje?

V čom spočíva vektorová grafika?

Vektorová grafika využíva body, čiary, krivky alebo tvary, ktoré v počítačovej grafike zastupujú obrázky. Na rozdiel od formátov ako sú JPEG, GIF či BMP, vektorová grafika nie je tvorená na mriežke obrazových bodov. Vektory pozostávajú z ciest. A cesty? Tie môžu byť takmer čímkoľvek. Napríklad tým, čo sme spomínali na začiatku tohto odstavca.

Prečo je vlastne vektorová grafika taká úžasná?

S vektormi sa možno nedá narábať tak ako s rastrom, ale má svoje veľké výhody. Možno aj väčšie. Tou najväčšou je snáď to, že pri práci s vektorovými obrázkami ostane grafika vždy čistá a to pri akejkoľvek manipulácii. V podstate to znamená asi toľko, že vektorovú grafiku môžete ľubovoľne zmenšovať alebo zväčšovať a jej kvalita ostane stále nezmenená.

Vektorova grafika verzus raster

Jednoduchá ukážka rozdielu medzi vektorovou a rastrovou grafikou.

Predstavte si, že môžete grafiku zo svojej vizitky premiestniť na bilboard a bude vyzerať úžasne. Niečo, čo sa vám predtým zmestilo do jednej ruky, môže byť v rovnakej kvalite a v rozmeroch, aké si len vymyslíte. Keby takéto niečo urobíte s rastrovou grafikou, objavíte množstvo kockatých nekvalitných častí, s ktorými budú pravdepodobne vaše oči zvádzať boj. Všetci sme už predsa videli „rozpixelované“ obrázky. A komu by sa páčili…

Dávajte dobrý pozor pri tvorbe loga!

Pozor by ste si mali dávať najmä pri začiatku tvorby vašej propagácie. Potrebujete urobiť logo? Dobre si rozmyslite, ako ho spravíte. Žiadne kvalitné logo ešte nebolo nakreslené v skicári. Pokiaľ vaše logo nebude vytvorené v krivkách (ako my radi tento jav nazývame), môže sa stať, že bude vo veľa prípadoch nepoužiteľné a nakoniec ho budete musieť tak či tak nechať prekresliť. Tie najlepšie logá sú totiž  jednoduché vektorové grafiky, o ktoré sa nikdy nemusíte báť, že by niekedy vyzerali nekvalitne. A príklad zo života? Coca-cola má svoje logo kdekoľvek, ale videli ste ho niekedy nekvalitné?

V akom programe?

Grafických editorov, v ktorých môžete tvoriť vektorovú grafiku, je niekoľko. My vám odporúčame skúsiť ten od Adobe. Mnohí z vás už asi o programe Adobe Illustrator čo to počuli. Tento jedinečný program už dnes dokáže hotové zázraky, takže neváhajte a smelo si skúste vytvoriť obrázok podľa vašich predstáv. Ak nie, môžete sa obrátiť na nás. My si s ním už vieme poradiť 🙂 .

Späť k článkom