clock-hodiny-tikanie-senzoricka-adaptacia-webdizajn-reklamna-agentura-a-graficke-studio-nitra

UX WEBDIZAJN TIP 1/5: WEBEROV zákon

Dobrý webdizajn má svoje základy v mnohých oblastiach. Možno by ste sa čudovali, že obyčajný web úzko súvisí so psychológiou. A predsa je práve psychológia vo webdizajne veľmi dôležitá. Prinášame vám prvý tip pre váš úspešný UX dizajn – myslite na weberov zákon.

webdizajn UX dizajn svetlo ziarovky ako robit web nitra graficke studio reklamna agentura

Čo hovorí Weberov zákon? 

Takzvaný Weberov zákon pojednáva o tom, že malé rozdiely príliš nevnímame. Najmenšie zmeny nebudú mať za následok výrazný rozdiel. Krásnym, často uvádzaným príkladom je svetlo žiarovky. Ak svetlo svieti a trochu sa rozjasní, zmenu pravdepodobne vnímať nebudete. Ak však zo svetla zrazu nastane tma, okamžite si všímate rozdiel. Taktiež ak by ste niesli náklad 100kg a odstránite 1kg, tiež zmenu nepocítite. Avšak ak odstránite 10 a viac kg, pocítite rozdiel.

Weberov zákon a webdizajn.

Výskumy ukazujú, že ako ľudia si masívne zmeny existujúcich štruktúr všímame rýchlo a nemáme ich príliš radi. Vo webdizajne to platí najmä pri veľkých stránkach, ktoré sú už roky navštevované veľkým počtom ľudí. Vezmime si napríklad, že by Google úplne zmenil už zabehnutý spôsob vyhľadávania alebo pohodlné používateľské prostredie. Asi si viete predstaviť, že by sa takýto akt podľa všetkého nestretol s pozitívnou odozvou. Je to dokonalý príklad toho, prečo giganti nepristupujú k drastickému redizajnu svojich stránok. Zmena prichádza len v podobe vylepšení, ktoré nám ako používateľom príliš nevadia.

Ďalší dobrý príklad je sociálna sieť Facebook. Na zmeny sa síce dá zvyknúť rýchlo, ale koľko z nás bolo s aktualizáciami niektorých vecí spokojní? Napriek tomu nemôžeme povedať, že by UX dizajnéri Facebooku spravili niečo zle. Na každú zmenu a vylepšenie sme ako používatelia vopred pripravení a sprevádzaní pomocníkom. Zmeny prichádzajú postupne a základné funkcie a ich vzhľad sa nemení.

webdizajn UX dizajn google stranka ako robit web nitra graficke studio reklamna agentura

 

Ako teda znie tip na redizajn s ohľadom na spomínaný weberov zákon?

Webdizajn je citlivý – robte zmeny, ale s citom. Jemne sa meniaci dizajn, ktorí si ľudia nevšimnú hneď, tak aby sa nemuseli na vašej stránke učiť pracovať odznova. Takto je potrebné postupovať až kým nedosiahnete finálnu úpravu. Hoci bude veľká, návštevníci si budú na zmeny zvykať postupne a väčšina ich bez problémov akceptuje.

Samozrejme neznamená to, že musíte celú svoju existenciu staviť na jednu dizajnovú kartu. Pri malých stránkach to občas neplatí a aj veľká zmena je vítaná.

Späť k článkom