ux design animagraf blog graficke studio reklamna agentura ako sa robi ux dizajn co to znamena a preco je dolezity ruky tablet web webdizajn mackbook mys pocitac laptop dasktop stol nitra

UX design. Čo je to a prečo je dôležitý?

UX design je pomenovanie istého typu dizajnu, ktorý by mal byť v dnešnej dobe nemal byť cudzí žiadnemu dizajnérovi. Možno to zatiaľ len tušíte alebo to ani neviete, ale pri UX dizajne ide o vašich zákazníkov a o to, čo im ako dizajnér dáte.

Čo znamená skratka UX?

Skratka UX je vo svete dizajnu často skloňované označenie tzv. používateľskej skúsenosti. Názov pochádza z anglického User Experience. V jednoduchosti sa jedná o proces, ktorý pomáha zvyšovať spokojnosť s produktom na základe jeho vylepšovania v potrebných oblastiach (napríklad dostupnosť, potešenie, funkčnosť, …)

UX design

Pokiaľ sa jedná o UX dizajn, hovoríme o interakcii človek – počítač. User Experience dizajn môžeme pokojne nazvať osobitným druhom dizajnu. Vo svete marketingu a najmä online marketingu sa spája hlavne s tvorbou webových stránok. Už z prekladu je jasné, že hlavným poslaním UX dizajnu je spokojnosť používateľa. Spokojný používateľ webu = spokojný návštevník, ktorý môže byť práve na základe UX premenený na zákazníka.

Za UX dizajn je zodpovedný UX dizajnér, ktorého hlavnou úlohou je poznať budúcich užívateľov webu a pripraviť pre nich prostredie zodpovedajúce ich potrebám. Teda nakresliť taký web, s ktorým budú mať dobré skúsenosti a práca s ním pre nich bude pohodlná. Práve zanechanie príjemného zážitku v návštevníkovi môže viesť k budúcim nákupom.

ux design animagraf blog graficke studio reklamna agentura ako sa robi ux dizajn co to znamena a preco je dolezity ruky tablet web webdizajn

Už chápete prečo je UX design dôležitý? Áno? A viete ako na to?

V podstate by ste mali dať návštevníkovi vašej webovej stránky taký dizajn, ktorý ich presne navedie k tomu, čo chcete aby vykonal. Zaujímavé stránky s jednoduchou jasnou a najmä zrozumiteľnou navigáciou, ktoré budú obsahovať pútavý obsah. Nechcete predsa aby sa na vašej stránke cítil nekomfortne alebo sa na nej „stratil“. Skúste dať návštevníkovi relevantný obsah, ktorý bude určený priamo jemu. K obsahu priraďte súvisiace produkty. Poskytujte mu skutočné príbehy, ktorým uverí a nakŕmte ho potrebnými informáciami. Používajte kvalitné obrázky ilustrujúce vašu tému, čím originálnejšie tým lepšie. Samozrejme najlepšie budú tie autorské.

 

Pokiaľ ste ako dizajnér ešte nezačali myslieť na návštevníkov webu je načase prehodnotiť váš prístup.  Skúsení dizajnéri majú samozrejme veľkú výhodu, ale pokiaľ máte vrodený cit pre prispôsobenie stránky cieľovým skupinám ste na dobrej ceste sať sa skutočným UX dizajnérom.

 

Sledujte náš Facebook a získajte ďalšie tipy pre dizajnérov.

Späť k článkom