TRENDY V GRAFICKOM DIZAJNE

Pripravili sme pre Vás aj jednoduchú infografiku trendov, ktorú si môžete ľahko stiahnuť!

Trendy sú smerovky pre každého grafika, ktoré prichádzajú ako vlna nových inšpirácii a o nejakú dobu náhle zmiznú ako obláčik dymu. Niektoré z nich sú populárne len na malú chvíľu, iné sa postupom času zaužívajú do bežného grafického tvorenia.

Skúsený grafik sa rád inšpiruje novými nápadmi, ktorými by obohatil svoje portfólio prác a neustále sleduje aktuálne dizajnérske novinky. Prinášame vám 9 najhorúcejších tipov, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v trendoch na rok 2016.

1. „Moderný“ retro štýl

Presúvame sa od „starých“ alebo vintage retro štýlov, ktoré siahajú do 60. rokov, k tzv. „modernému“ retro štýlu. Inšpirujte sa prevratnými 90. rokmi, v popredí sú motívy prvých PC a video hier, priestor tém sa rozširuje aj o štýl „pixel art“, ktorý je príznačný výrazným rozložením objektov na pixely. Ďalšími sú space témy, ktoré vytvárajú vesmírnu realitu.

2. Responzívny dizajn

Navrhujte svoj webdizajn tak, aby umožňoval plynulé prispôsobenie obsahu obrazovke. Vytvárajte vlastné responzívne dizajny, ktoré sú prispôsobiteľné akémukoľvek zariadeniu, na ktorom sa zobrazujú. Ako pomôckou pre ušetrenie času využite tzv. „frameworky“, nielenže uľahčenia prácu, ale zároveň sa môžete sústrediť na dôležitejšie časti vášho webdizajnu.

3. Materiálny dizajn

Prelaďte svoj vizuálny jazyk a zámerne vyberajte farby. Využívajte celý priestor od okraja k okraju snímky a úmyselne nechávajte „biely priestor“ pre plný grafický vzhľad. Vyhnite sa tlmeným farbám, ako trendy totiž nastupujú práve jasné farby, veľké písmená a tieňové efekty. Pri tvorbe objektov využívajte skôr materiálové konštrukcie.

dizajn v 2016

4. Jasné a výrazné farby

Zapadnúť k obom štýlom 80/90 rokov a materiálovým prevedením bravúrne zvládnu žiarivé farebné odtiene, ktoré rozjasnia celý dizajn. Prechádzame od tlmených k svetlým pastelovým farbám, neónom a sýtejším farbám. Trendy sú aj výrazné plynulé gradienty alebo elektrické farby.

5. Geometrické tvary

Geometria bude dominovať nielen v prostredí, ale aj ako ilustračná technika. „Boom“ zaznamenáva štýl známy ako „low poly“, ktorý je predstaviteľom začiatkov v 3D modelovacích technikách pre videohry. Tento uhlový a tvarový vzhľad sa bude objavovať aj naďalej vo svete mimo hier, najmä v internetových a tlačených projektoch. Pohrajte sa s vrstvami tvarov, ktoré budú tvoriť pozadie, a tak vytvárajte nové témy vo svete dizajnu.

6. Negatívny priestor

Negatívny alebo tzv. biely priestor je neodmysliteľnou súčasťou každého dobrého dizajnu. Strategicky pridáva hlbší význam grafického návrhu, najmä pokiaľ ide o logo a branding. Príkladom môže byť využívanie dvojznačných figúr v dizajne (napr. na obrázku môžeme vidieť starého muža alebo mladú princeznú). Takýto jednoduchý dizajn dokáže pomôcť a dať kompozícii viac minimalistického vzhľadu.

dizajn v 2016

7. Modulárny layout

Rozvrhnite si svoje webové stránky podľa najnovšieho trendu, ktorý k nám zavítal od najväčších úspešných značiek. Používajte organizované vzory podľa mriežky, riaďte sa podľa navrhnutých modulov, ktorými svoj layout urobíte uhladenejším a elegantnejším.

8. Dramatická typografia

Typografia nie je určená len na čítanie, ale aj na upútanie pozornosti. Šokujte čitateľov veľkými tučnými písmami a vytvorte dojem dramatickosti cez veľkosť, farbu, textúru či usporiadanie častí textov. Nebojte sa kombinovať rôzne typy písma v netradičných rozloženiach. Avšak nezabudnite pri tom na to, že všetkého veľa škodí.

9. Vlastné ilustrácie

Čoraz častejšie sú sériové fotografie a grafiky nahradzované vlastnými metaforami alebo ilustráciami. Vytvárajte svoje vlastné obrázky, ktoré využívajú metaforu, a tak vytvárajú osobný a jedinečný obsah. Tento trend sa má v budúcnosti tešiť veľkej popularite.

dizajn v 2016

 

Stiahnite si jednoduchú infografiku trendov na rok 2016 pre praktické využitie pri vašom tvorení  🙂 !

 

Späť k článkom