QR kódy

QR kódy sú naspäť v kurze

QR kódy alebo Quick Response code sú známe už veľa rokov. Mohlo by sa však zdať, že boom, ktorý nastal už dávno utíchol. Napriek tomu, že o nich ľudia vedia a vedia aj to ako tieto kódy fungujú – nepoužívajú ich. Mnohokrát by im síce zľahčili život, ale keďže ľudia sme už raz takí, niekedy si veci proste sťažujeme radi.

Kde môžeme nájsť QR kódy?

Využívanie QR kódov samozrejme veľmi úzko súvisí s používaním mobilného zariadenia, ktoré postupne nahradzuje stolné a prenosné počítače. Inak tomu nie je ani pri prezeraní internetového obsahu. Na tento fakt museli marketéri reagovať a tak prišli s novou verziou mobilného marketingu. Toto však už všetko vieme. V súčasnosti už QR kódy neberieme ako novinku, mohlo by sa dokonca zdať, že ich čaro vyhaslo. Nie je to však pravda. Tieto dvojrozmerné čiarové kódy sú stále veľmi populárnou formou komunikácie. Začali sa vyskytovať na rôznych street artových akciách, a teda môžeme tvrdiť, že sa stali obľúbeným marketingovým nástrojom online marketingu.

OR kódy

zdroj: www.bit.ly/2arjaNK

Kto s tým začal?

Za zakladateľa tohto trendu môžeme považovať jedného z najznámejších pouličných umelcov nazývaného Banksy. Ten vo svojich dielach reagujúcich na krízu utečencov, využíva QR kódy, ktoré sú priamym prepojením na videá týkajúce sa problematiky. Príkladom je dielo na francúzskom veľvyslanectve v Londýne, kde umiestnil šablónu mladých dievčat so slzami v očiach z filmu a muzikálu Bedári. Tieto dievčatá boli obklopené slzným plynom, Pod nimi je QR kód, ktorý odkazuje na video policajného útoku v utečeneckých táboroch v Calais. Plodný britský pouličný umelec bol jedným z prvých notoricky známy umelec, ktorý vo svojich dielach použil interaktívne QR kódy.

 

OR kódy

zdroj: www.bit.ly/2aa6t5wOR kódy

zdroj: www.bit.ly/2abqF9S

S podobným snažením vo využívaní QR kódov sa stretávame aj pri tvorbe ďalších umelcov. Napríklad grafity umelec Sweza používal QR kódy na plagátoch v mnohých mestách.

QR kódy

zdroj: www.sweza.com/qrt/

Názorná ukážka Swezovej tvorby bolo streetové umiestnenie modelu rádia so zabudovaným QR kódom, ktorý po načítaní spustil reálne rádio:

Vzhľadom na to, že fantázii sa medze nekladú môžeme smelo povedať, že QR kódom ešte neodzvonilo. Určite sa nájde mnoho ďalších kreatívnych spôsobov ako QR kódy využiť.

 

Späť k článkom