Písanie Ô Ä Ö Ü Ů pomocou klávesových skratiek

Dnes sa s takýmito komplikovanými písmenkami stretávame čoraz častejšie, zatiaľ čo v minulosti sme sa s nimi stretávali veľmi zriedka. Najmenej používané je v slovenskom jazyku práve veľké písmeno u s dvoma bodkami, ktoré v praxi veľakrát nepoužijeme.

Samozrejme prvá vec, ktorá každého napadne je si toto špecifické písmeno jednoducho „vygúgliť“, skopírovať a prilepiť tam, kde ho potrebuje. Časom to však môže každého ľahko omrzieť, a to hlavne vtedy, keď sa situácia neustále opakuje. Pustili sme sa teda do skúmania možností klávesnice, a keďže sme v našom pracovnom tíme veľmi vynaliezaví, rozhodli sme sa ukázať jedno riešenie, ktoré Vám môže výrazne uľahčiť život do budúcnosti. Pre niektorých možno nič nové, avšak niektorým môže táto skutočnosť vážne pomôcť, hlavne pri písaní rôznych znakov a ich skratiek. Pozrime sa teda na to, ako správne napísať Ô Ä Ö Ü Ů  a ďalšie krkolomné znaky.

ocko

Vyhľadanie znakov a klávesových skratiek

Existuje množstvo spôsobov ako si vyhľadať jednotlivé znaky. Práve v operačnom systéme Windows (konkrétne v ponuke štart) môžeme nájsť rýchlu pomôcku, ktorá obsahuje všetky písmená a potrebné znaky. Ide o tzv. “Mapu znakov” a je vyhľadateľná aj pod anglickým názvom “Character Map”.

Ďalším spôsobom je zadať si heslo do vyhľadávača, alebo spojenie najúčinnejšieho a najťažšieho – naučiť sa ich všetky naspamäť a nezabudnúť ich aspoň do druhého dňa 🙂 .

Je to zaujímavá skutočnosť, no klávesové skratky sú fakt na písanie všetkého, avšak má to jeden háčik. Musíme sa s tým naučiť vedieť robiť, aby sme to mohli správne využiť aj v praxi. Nikto sa však nemusí obávať, všetci sa predsa učíme celý život, a tak sa teraz pozrime na tie konkrétne klávesové skratky, ktoré pomôžu každému napísať aj tie najťažšie z nich – napríklad Ô Ä Ö Ü Ů.

keyboard-g86cacd236_1920

Tabuľka, v ktorej nájdete spôsob ako napísať Ô Ä Ö Ü Ů

Pri písaní spomínaných menej tradičných písmen, je potrebné celú dobu držať (ľavý) ALT a popri tom vyťukať niekoľko miestne číslo. Získate tak napríklad u s dvoma bodkami, veľké ô, o s dvoma bodkami, veľké ä, veľké či malé u s bodkou, písmená s čiarkami či iné.

Znaky a ich klávesové skratky
Hovoríme mu: Písmeno Veľké Malé
O s vokáňom Ô / ô ALT + 0212 ALT + 147
A s dvoma bodkami Ä / ä ALT + 142 ALT + 132
O s dvoma bodkami Ö / ö ALT + 153 ALT + 148
U s dvoma bodkami Ü / ü ALT + 154 ALT + 129
E s dvoma bodkami Ë / ë Alt + 211 Alt + 137
U s krúžkom Ů / ů Alt + 222 Alt + 133
U s dvoma čiarkami Ű / ű Alt + 235 Alt +139

 

Pre jednoduché a praktické používanie si do svojho počítača nezabudnite stiahnuť aj našu tabuľku, pre prácu so znakmi a skratkami na tomto odkaze.

Späť k článkom