CMYK vs. RGB: Skratky, ktoré musíte poznať

Mnohí z nás, dizajnérov, si už len matne pamätajú na časy, kedy boli farby boli proste farbami.  Roky dizajnérskej praxe však človeka naučia, že nie každá ružová je ružová a nie každá modrá je modrá. Hovoríme tu o farebných modeloch, ktoré sú pre veľké množstvo ľudí záhadou. Pokiaľ sa však skúšate hrať s grafikou, je nutné, aby ste ich poznali a hlavne, aby ste vedeli, ktorý z nich použiť.

Farebný systém RGB

Skratka RGB vychádza z troch farieb: red, green, blue – teda červená, zelená a modrá. Je nám jasné, že toto už väčšina z vás vedela aj bez nás. To, že tento systém je určený výlučne pre počítačové monitory, televízne obrazovky, digitálne kamery a skenery už možno nie. Viacerí ste sa možno čudovali, prečo vám fotky či obrázky vytlačila tračiareň v iných farbách ako ste ich videli na monitore. Teraz už odpoveď poznáte. Nastavenie správneho farbného modelu je veľmi dôležité.ň

Celá kauza okolo farebných modelov je založená na ľudskom oku. Je to jednoduché, základnou vlastnosťou systému RGB je, že svetlo vyžaruje. Je to ako keby ste spolu so zapnutím monitora zapli tisíce malých žiaroviek, ktoré vaše oko vníma ako farby. Hotové Las Vegas.

RGB

Tento farebný model poznáme aj pod názvom aditívny. Využíva rozhranie hodnôt 0 – 225. Čo znamená, že pokiaľ v grafickom editore nastavíte farby R=225, G=225 a B=225 získate čistú bielu a R= 0, G=0, B=0 získate čistú čiernu.

 

Farebný systém CMYK

Skratka CMYK odvodená z anglických názvov farieb – cyan, magenta, yelow a black, je odkazom štyroch farieb, ktoré sú využívané v procese farbenej tlače. V preklade ich poznáme ako purpurovú, azúrovú, žltú a čiernu. Zmiešaním týchto odtieňov môžeme získať nádherne vytlačené farebné obrázky.

Ak vás náhodou rozrušilo písmeno K pre čiernu, nestrachujte sa. Dôvod tohto označenia je totiž úplne jasný. Písmeno B ako black by mohlo evokovať skôr modrú (blue). Navyše v súčastnosti farbu blacK premenovali na Key. Je takzvanou kľúčovou farbou.

Farby systému CMYK, na rozdiel od RGB, svetlo absorbujú. Aj preto zmiešaním azúrovej, purpurovej a žltej dostanete čiernu farbu. Avšak sýta čiera ako si ju predstavíme to rozhodne nie je. Práve preto tento model obsahuje osobitne čiernu. Nehovoriac o tom, že miešanie troch farieb do jednej čiernej by nás teda vyšlo poriadne draho.

cmyk

CMYK je subtraktívny model farieb, ktorý pracuje s farbami v rozhraní 0 – 100. Aj tu vidíme význam čiernej medzi troma žiarivými farbami. Pokiaľ totiž nastavíte farby nasledovne: C=100 M=100 Y=100, nevznikne vám úplne čierna farba. Ak však nastavíte všetky farby na hodnotu 0, výsledná farba bude biela.

 

Krátke zhrnutie by bolo nasledovné. RGB nechajte pekne v digitálnom svete kam patrí a kde s ním môžete pracovať o sto šesto. A čo sa CMYK – u týka? Nech sa páči môžete tlačiť a tlačiť až kým farba nedôjde. Nikdy preto nepodceňujte význam farebných modelov a dávajte pozor pri ich nastaveniach. Farby sú dôležité, dôslednosť je dôležitá.

 

 

Späť k článkom