Typografia na internete ake pismo pouzit na webe

4 základné pravidlá typografie na webe

Je veľa spôsobov ako svojej stránke pridať na príťažlivosti. Webdizajn je hlavne o detailoch. Jedným z nich je aj správne zvolená typografia. Ako zabezpečiť harmonický vizuál? Ako využívať písmo aby podčiarklo a zvýraznilo obsah, ktorý sa na stránke nachádza? Každý webdizajnér by mal mať aspoň základné znalosti z typografie.  Ponúkame pár rád ako nato.

Pri tvorbe webu sa v dnešnej praxi kladie veľký dôraz na množstvo detailov. Zvýšená pozornosť sa venuje  použitiu farieb, responzivitu, veľkosť obrázkov a množstvo ďalších nemenej dôležitých vecí. Jednou z priorít pri tvorbe vašej stránky by mala byť aj dobre zvolená typografia. Nehovoríme však o výbere jedného či dvoch fontov, ktoré použijete pri písaní textu na stránke. Voľba písma, a to ako dopĺňa celkový vzhľad, ako ladí s farbami ktoré ste použili a s ostatnými prvkami je celá veda, ktorá ovplyvňuje konečný výsledok vašej práce.

Čo všetko si môžete predstaviť pod pojmom typografia?

Typografia sa veľmi často označuje ako umenie. Zaoberá sa problematikou grafickej úpravy, a to napríklad dizajnom písma, výberom farebnej schémy dokumentov, riadkovaním, zalamovaním textu do odsekov, usporiadaním jednotlivých znakov a odsekov a množstvom ďalších vecí.

Aj správnym výberom typografie dokážete zvýšiť dôveryhodnosť svojej stránky. Typografia v rozličných médiách sa od seba odlišuje, preto existujú samostatné pravidlá typografie pri tvorbe webových stránok. Nie vždy je nutnosť všetky pravidlá dodržiavať. Niekedy sa dizajnér pridržiava svojej intuície. Určite však vašej stránke neprospeje ak porušíte naraz viac pravidiel alebo dokonca všetky.

  1. Veľkosť

Rôzne veľkosti písma sú najlepšou cestou ako zvýrazniť a odlíšiť časti textu. Výrazné nadpisy môžu návštevníka stránky zaujať a vďaka tomu bude pokračovať v čítaní. Ako prvý krok odporúčame nastaviť veľkosť písma základného textu. Tento text početnosťou dominuje. Od neho potom odvíjajte veľkosti nadpisov a ostatné textové objekty na stránke. Neodporúčam používať menšie písmo ako je 12 pt. V súčasnosti je veľmi dôležité myslieť na mobilné zariadenia, kde musí byť text väčší, aby ho bolo možné ľahšie prečítať. Štruktúra textu musí byť jasná na prvý pohľad. Čitateľ musí vedieť rozlíšiť nadpisy, podnadpisy a základný text. Viac ako dvojúrovňová štruktúra nadpisov nie je vhodná, vynímajúc hlavný nadpis článku.

  1. Farba

Farby sú dôležitou súčasťou tvorby webovej stránky. Úzko súvisia s typografiou. Dôležitý je hlavne kontrast.  Málo kontrastný text bude na monitore počítača zle čitateľný a návštevníka skôr odradí ako zaujme. Stará dobrá klasika „čierne na bielom“ je veľmi dobrým a jednoduchým spôsobom ako vytvoriť vhodný kontrast farieb. Ak ste si nie istý svojim citom pre kontrast a vhodnosť farieb siahnite po tomto variante.

Niektoré časti textu je dobré zvýrazniť inou farbou. Príkladom sú hypertextové odkazy. Návštevník si pri odlišnej farbe uvedomí, že ide o hypertextový odkaz bez toho, aby to na stránke muselo byť  napísané.

  1. Typ (Font)

Základné písma delíme na dve hlavné kategórie: pätkové (serif) a bezpätkové (sans-serif). Pri webových stránkach sa využíva bezpätkové písmo. Pätkové písma sú graficky komplikovanejšie, a preto je na monitore bezpätkové písmo oveľa čitateľnejšie. Pre ľudské oko je pri bezpätkovom písme jednoduchšie sledovať líniu textu. Font, ktorý sa používa pomerne často je Arial.

Na webe nie je vhodné používať kurzívu. Dobrým spôsobom ako niečo v texte zvýrazniť či odlíšiť od ostatného tetu je využitie hrubého písma (bold).

  1. Zarovnanie textu

Zarovnanie textu tiež ovplyvňuje vzhľad vašej stránky. Pri dlhšom texte je dobré rozdeliť text do kratších (3 až 5 riadkov) odsekov. Aby ste zvýšili prehľadnosť textu, použite medzi odsekmi „záchytné body“, ktoré čitateľa pri čítaní odľahčia od jednoliateho textu. Takýmto záchytným bodom môžu byť podnadpisy, citáty, obrázky alebo iné grafické prvky.

Zarovnanie do bloku je vhodnejšie pre tlačené materiály. S takouto formou sa stretávame napríklad pri knihách alebo časopisoch. Web je v tomto opäť trochu odlišný. Zarovnanie do blokov spôsobuje nerovnomerné medzery medzi slovami. Keďže sa na webe používa väčšie písmo, do riadku sa zmestí mednej slov, čo tieto medzery zväčšuje a text je horšie čitateľný. Na svojej stránke z tohto dôvodu môžete pokojne použiť zarovnanie vľavo.

 

Webové stránky sú však stále, tak ako už sme spomínali, vecou kompromisov a weboví dizajnéri sa snažia svoju stránku odlíšiť od čoraz väčšieho množstva konkurenčných stránok. Často sa tým dostávajú do konfliktu s uniformnými pravidlami typografie. To, ale automaticky vždy neznehodnocuje stránku, ktorú vytvorili.

 

Späť k článkom