20 rokov nápadov.

20 rokov je dlhá doba. Za taký čas sa kadečo udeje. Niekedy je už aj ťažko pomyslieť, aké to vtedy bolo. Aké boli začiatky, prvé úspechy, ale aj sklamania. V rozhovore s naším CEO – p. Ing. Ľubomírom Farkašom sa dozviete, ako vlastne AnimaGraf vznikol a prečo sa volá ako sa volá :).

 

Čo stálo za nápadom založiť reklamnú agentúru?

Už v detstve som mal blízko k maľovaniu a modelovaniu. A celkovo k vymýšľaniu vecí, ktoré vyžadovali nejakú kreatívu. Takže tie úplné počiatky vznikli už pravdepodobne tu :).

Tá hlavná myšlienka založiť reklamku, vlastne ani nie tak reklamku ako grafické – animačné štúdio, vznikla počas môjho pobytu v USA, kde som si kúpil svoj prvý „veľký“ počítač a objavil prvý grafický softwér. Vtedy to bol Corel 5, v ktorom som sa učil pracovať a študoval som rôzne techniky a veci okolo toho. Boli to začiatky, ale veľmi sa mi to páčilo, chytilo ma to a začalo ma to veľmi baviť. V tomto čase vo mne už driemala myšlienka na založenie tejto firmy.

Naspäť zo „štátov“ som saCEO Animagraf vrátil v ´96 a hneď som sa aj zamestnal v jednej zahraničnej firme. Toto zamestnanie však nebolo to „pravé orechové“, čo by ma bavilo robiť ďalej vo svojom živote. V tom čase som sa už aj dostal k prvému projektu, kde bolo treba navrhnúť a spracovať komunikačný materiál jednej spoločnosti. A tak som založil 27. marca 1997 živnosť. Bola to však stále ešte len doplnková činnosť. Niekedy po 3/4 roku som definitívne som opustil zamestnanie a začal sa grafike venovať naplno. Povedal som si, že si budem riešiť svoj vlastný život a svoje vlastné zamestnanie sám so všetkým rizikom aj so všetkými výhodami, ktoré to prináša a tak to je vlastne doteraz – už 20. rokov.

Postupne sa riešili rôzne pôsobenia a sídla. Najskôr to boli Janíkovce, neskôr Mostná ulica v Nitre. Chvíľu som pracoval aj z domu, ale taký hlavný a dôležitý bod bolo presťahovanie sídla na Štúrovu 59, kde sídlime dodnes.

 

Prečo práve Nitra?

Sem som sa vrátil a mal som tu blízku rodinu, teda ten dôvod bol úplne jasný. Tu som chcel stráviť život, nebol tam žiadny zvláštny dôvod, že prečo.

 

Prečo práve názov AnimaGraf?

(smiech) Je to úplne jednoduché, triviálne. Tým, že prvotná myšlienka, o čom mala firma byť, teda animácie, 3D vizualizácie a grafika. Takže sa to len spojilo Animácie (Anima) a Grafika (Graf)

 

AnimaGraf oslavuje 20 rokov. Aké boli aspoň dva veľké medzníky?

Prvý samozrejme založenie firmy. Splnenie si sna a taktiež snaha, aby tu po mne niečo aj ostalo. Druhý veľký medzník bola transformácia na „eseróčku“ (s.r.o.) v roku 2008, kedy firma nabrala iný spád.

 

 

Ako ste spokojný s kolektívom v AnimaGrafe?

V AnimaGraf pôsobilo počas celej doby viacero zamestnancov, ktorí prichádzali a odchádzali. Každý priniesol niečo svoje a tak posunul firmu tam, kde je. Musím uznať, že postupným vývojom sme momentálne v štádiu, kedy viem, že tá firma funguje, či tam som prítomný alebo nie. Sú tu ľudia, s ktorými tvoríme celú prácu. Všetci vedia, aká je ich zodpovednosť a čo majú robiť. A robia to dobre. Takže momentálne som veľmi spokojný. Kolektív je taký akurát. Veselý, ale keď je treba, vedia „zamakať“. Myslím, že aj atmosféra v rámci firmy je mimoriadne priaznivá a príjemná, čo je pre mňa to najdôležitejšie.

 

Čo si pre AnimaGraf prajete do budúcna?

Aby pokračoval vo svojom rozvoji, aby mal naďalej u svojich klientov to meno, čo doteraz a aby mohol postupne rozširovať svoje pole pôsobnosti.

A aby vždy boli ľudia v AnimaGraf s prácou aj s firmou spokojní. Aby ju považovali za firmu, kde radi chodia, kde radi pracujú a kde sa cítia dobre. Pokiaľ to takto bude fungovať, tak si myslím, že výsledky budú aj naďalej pozitívne a tak to budú vnímať aj naši zákazníci.

 

A na záver priania od nás – AnimaGrafákov 🙂

 

Keď som našla na web stránke AnimaGrafu inzerát, že hľadáte Junior grafika veľmi som sa potešila, pretože toto grafické štúdio som už dlhšie poznala. Aj keď na prvom pohovore si ma trochu schladil, lebo vraj „teraz vlastne nikoho súrne nehľadáte…“ O to viac som bola happy keď si sa ozval po pár týždňoch, že ma beriete. 🙂 Ďakujem ti AnimaGraf za tie dva roky! Že sa môžem tešiť do práce, že môžem robiť to, čo ma veľmi baví, možnosť vyblázniť na kreatívnych zadaniach, za kolektív super ľudí, kávička pri rannej porade… 🙂
 

Gratulujem Ti AnimaGraf k tvojmu krásnemu 20 ročnému výročiu na ktoré môžeš byť právom hrdý!!!! Ďakujem za tvoj ľudský prístup a všetko čo pre nás robíš. Želám Ti všetko dobré, nech rovnakým tempom pokračuješ ešte minimálne ďalších 20 rokov! 🙂 Budem rada a bude mi veľkou cťou ak budem môcť byť toho súčasťou…

– Rybka

Firma AnimaGraf pôsobí takým sviežim, mladým a nadšeným dojmom, že je dobré si pripomenúť, koľko má už toho v skutočnosti za sebou. Prajem jej mnoho ďalších rokov úspechov a nekončiacej kreativity.
– Matej
Už od čias vysokej školy som mala taký malý sen stať sa členom úspešného grafického teamu. Ako grafik freelencer som už potrebovala kreatívnejšiu a stálejšiu prácu. Po mnohých pokusoch sa mi to konečne podarilo. Síce začiatok nebol ľahký, ale o to si to teraz viacej vážim. Dostala som sa do skvelého teamu ľudí s veľkou pozitívnou energiou, kreativitou a hlavne firma ktorá sa snaží byť inovatívna. Preto som veľmi šťastná že takto spolu možeme osláviť okrúhlych 20 rokov. Milý Animagraf, chcem ti zo srdca zaželať veľa nových projektov aby sa ti darilo ešte oveľa oveľa viac a podarilo sa nám rozšíriť naše pôsobenie a poznali nás nie len v našom kraji ale aj na celom Slovensku. PS: Tiež želám veľa úspechov nám všetkým Animagrafákom 😉
– Evka

 

Animagrafu prajem všetko najlepšie a samozrejme ešte aspoň dva krát toľko rokov úspešného fungovania. Zároveň sa chcem poďakovať úžasnému šéfovi a super kolegom, ktorí z práce urobili môj druhý domov a stali sa mojou druhou rodinou, priateľmi, mentormi. Vďaka za všetko a ešte raz, všetko najlepšie.

– Murka

 

 

Späť k článkom